12.01.2022

Najzdravija bezglutenska brašna

Na prvu pomisao brašna, većini će na pamet pasti konvencionalno bijelo brašno koje se koristi za tijesta i kolače. Ukoliko bolujete od nekog oblika intolerancije na gluten, ili ste samo željni promjene, donosimo vam popis 5 najpoznatijih bezglutenskih brašna i njihovih svojstava.

Bezglutenska brašna rade se od namirnica koje prirodno ne sadrže gluten, a mogu biti žitarice, sjemenke, mahunarke ili čak orašasti plodovi. Već se iz ove uvodne rečenice vidi koliko je šarolik izbor tih brašna, te možete samo zamisliti koliko mogućnosti njihovog kombiniranja i upotrebe postoji.

Njihova upotreba i popularnost počele su rasti kada su celijakija i intolerancija na gluten počele biti sve aktualnije teme. Bezglutenska brašna pružaju mogućnost konzumacije tijesta i slastica u kojima je potrebno brašno ljudima koji ne smiju unositi gluten.

Također, osim ljudi koji zbog zdravlja moraju izbjegavati gluten, ova brašna često su izbor onima koji vole i žele isprobavati nove recepte i okuse, ali i eksperimentirati s hranom.

Donosimo vam popis od 5 najpopularnijih bezglutenskih brašna, koja su njihova svojstva i kako se najčešće upotrebljavaju.

Brašno od slanutka

Slanutak je mahunarka popularna u vegetarijanskoj i veganskoj prehrani zbog svog velikog udjela proteina i vlakana, ali još sadrži i mnogo magnezija i kalija te čuva zdravlje srca i krvožilnog sustava. Jednak udio ovih nutrijenata ima i slanutkovo brašno uz dodatak što je lako probavljivo i neutralnog okusa. Također sadrži puno antioksidansa i ima nizak glikemijski indeks. Upravo zato smo ga stavili na vrh popisa.

Ovo brašno sadrži manje kalorija od pšeničnog bijelog, a zbog visokog udjela proteina (a malog udjela ugljikohidrata) dulje održava osjećaj sitosti. Može sniziti loš kolesterol, razinu masnoća u krvi i razinu šećera. Adekvatna je zamjena bijelom brašnu zato što se može koristiti samo i rezultat će biti zadovoljavajuć. Ipak, u većini recepata se koristi u kombinaciji s nekim drugim brašnom ili tapioka škrobom (za povezanost). Ovo brašno vrlo je svestrane upotrebe: može se koristiti u kombinaciji sa drugim bezglutenskim brašnima u pečenju kruha, palačinki i muffina, kao dodatak veganskoj kajgani, u raznim umacima, kao zgušnjivač za juhe i variva te za izradu veganskih pljeskavica i odrezaka.

Heljdino brašno

Vjerovatno najpopularnija pseudožitarica, heljda je s razlogom vrlo cijenjena i široko rasprostranjena. Njeni benefiti za zdravlje su mnogi, a svi su preneseni i u njeno brašno.

Heljda (kao i slanutak) sadrži veću količinu proteina (u kojima su sadržane sve esencijalne aminokiseline), vlakana i antioksidansa, ali i željeza, cinka i magnezija. Udio ugljikohidrata je također visok, ali uz nizak glikemijski indeks stoga nema straha od naglih skokova u razini šećera nakon konzumacije heljdinog brašna. Ovo brašno i njegovi proizvodi malo se teže probavljaju stoga se ne preporuča učestala upotreba ljudima koji imaju osjetljiviju probavu.

Upotrebljava se najčešće za izradu tijesta za kruh i palačinke, ali se može koristiti i za ostala slana tijesta ili kao dodatak kašama. Preporuča se kombinirati ga s nekim drugim brašnom jer tijesta napravljena isključivo od heljdinog brašna imaju tendenciju mrvljenja. Njegov okus je intenzivan i lagano zemljan, stoga imajte to na umu ukoliko ga odlučite upotrebljavati.

Bademovo brašno

Bademi su, poput većine orašastih plodova, bogati nezasićenim masnim kiselinama koje su vrlo beneficijalne za zdravlje. Također sadrže i visoku razinu vitamina E koji se u organizmu ponaša kao antioksidans, ali i dovoljne količine proteina. Jedina zamjerka bademima je što su vrlo kalorični, stoga treba biti oprezan s njihovim doziranjem.

Bademovo brašno dobiva se mljevenjem blanširanih badema bez ikakvih drugih dodataka, stoga ima jednako nutritivno bogatstvo kao i sirovi bademi. Ovo brašno ima orašast okus i nije moguće samo sa njim potpuno zamijeniti pšenično brašno, zato što nema vezivna svojstva, već tijesta budu mekša i lagana.

Najčešće se upotrebljava u izradi slastica poput muffina i biskivita, ali i raznih drugih tijesta i keksića.

Kokosovo brašno

Ovo brašno radi se mrvljenjem sušene unutrašnjosti kokosa. Najsličnije je pšeničnom brašnu, ali je vrlo suho stoga zahtijeva dodavanje više tekućine pri pripremi.

U usporedbi s pšeničnim brašnom, sadrži više željeza, proteina, masti i vlakana, a sve to u manje kalorija. Također ima nizak glikemijski indeks pa je siguran za upotrebu i dijabetečarima. Može imati i pozitivan utjecaj na upalne procese tj. umanjiti ih, čuva zdravlje srca, snižava loš kolesterol i održava razinu šećera u krvi optimalnom.

Koristi se u izradi tijesta, poput keksa, kruha, torti i muffina. S obzirom na svoju suhoću, ponekad se može dogoditi da tijesto u kojemu ste ga koristili bude malo suho. Kako bi to spriječili, možete kombinirati namočene sjemenke lana ili chia. Za korištenje kokosovog brašna preporučamo da se u početku strogo držite recepta, dok ne upoznate malo bolje njegova svojstva.

Rižino brašno

Zadnje na našem popisu, ali ne i najmanje važno! Rižino brašno može imati mnoge pozitivne učinke na organizam zahvaljujući visokom udjelu vlakana koja osiguravaju redovitu probavu, ali i proteina koji doprinose duljem osjećaju sitosti. Također pomažu u održavanju tjelesne težine ili gubitku viška kilograma, ali i održavanju normalne razine šećera u krvu. Brašno od smeđe riže sadrži velike količine vitamina B, ali je grublje teksture od brašna od bijele riže. Razlika između brašna od bijele i smeđe riže je također i u okusu, gdje smeđa riža ima lagano orašast i intenzivniji okus od brašna od bijele riže.

Može se koristiti kao zgušnjivač u jelima (umaci, juhe…) ili u pečenju kruha i muffina. Ovo brašno potiče upijanje tekućine u tijestima, stoga pri njegovoj upotrebi pripazite da koristite dovoljno masnoće i tekućine.

Sva bezglutenska brašna se preporuča koristiti u kombinaciji jednih s drugima, kako bi nadopunili svoje nedostatke. Škrob je ponekad potrebno koristiti zato što su ova brašna (većinom) slabijih vezivnih svojstava, pa se ovdje preporuča korištenje tapioka škroba, jaja ili njegovih veganskih zamjena (poput pirea od voća, aquafabe…).

Također, pri kupnji bezglutenskih brašna pažljivo čitajte deklaraciju. Kontaminacija glutenom je (nažalost) česta pojava kod nepažljive proizvodnje brašna i bezglutenskih proizvoda, ako se u istoj tvornici proizvode namirnice koje sadrže gluten.

Izvori:
https://bioplanet.hr/portfolio-item/13-najboljih-bezglutenskih-brasna/
https://sensa.story.hr/Sretna-kuhinja/Posebna-prehrana/a4587/Bezglutenska-brasna-i-kako-ih-koristiti.html
https://celivita.hr/hr/bezglutenska-brasna-vrste-sastavi-i-svojstva/
https://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/bezglutenska-brashna
https://xn--titnjaa-o6a36e.hr/zdrav-zivot/prehrana-i-nutricionizam/bezglutenske-vrste-brasna/
https://ordinacija.vecernji.hr/zdravi-tanjur/hrana-kao-lijek/cetiri-vrste-brasna-odlicna-za-bezglutensku-prehranu/
https://www.unileverfoodsolutions.hr/chef-inspiracija/jednostavno-bez-glutena/snaga-bezglutenskog-brasna.html
https://www.thespruceeats.com/what-is-chickpea-flour-5089021
https://www.healthline.com/nutrition/chickpea-flour-benefits#TOC_TITLE_HDR_10
https://www.livestrong.com/article/286348-buckwheat-nutrition/
https://www.washingtonpost.com/food/2020/10/28/how-to-use-almond-flour/
https://www.healthline.com/nutrition/almond-flour#TOC_TITLE_HDR_3
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-coconut-flour#1
https://draxe.com/nutrition/coconut-flour-nutrition/
https://nourishedkitchen.com/baking-with-coconut-flour/
https://draxe.com/nutrition/rice-flour/
https://www.livestrong.com/article/320971-basmati-rice-diet/
https://mahatmarice.com/cooking/how-to-make-and-use-rice-flour-with-recipes/

Podijeli članak
Cookie

Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!