23.12.2021

Bakin’ Mix vam želi sretne blagdane!

Zero Waste je pokret koji definira životni stil u kojemu se ne stvara otpad već je sve potpuno iskoristivo. Pravila koja ovaj pokret definiraju primijenjiva su u svim aspektima života, a u današnjem blogu donosimo savjete kako kuhanje i pečenje kolača može biti zero waste.

Blagdansko vrijeme obilježeno je mirisom ukusnih božićnih jela, od predjela i glavnih jela pa sve do simboličnih kolačića i deserata. U kuhanju se znaju stvarati velike količine otpada, pogotovo kada se priprema hrana za veći broj ljudi. Ukoliko se želite uključiti u zero waste pokret i svejedno pripremiti gozbu za svoje najmilije, današnji blog mogao bi vam biti koristan.

Planiranje je pola posla

Krenuvši od kupovanja namirnica pa sve do pripreme i jedenja pripremljene hrane, planiranje je potrebno kako bi cijeli taj proces bio u duhu održivosti. Unaprijed osmislite koja jela želite pripremati i napišite detaljan popis namirnica, ne izostavljajući nijedan sastojak. Improvizirana kupovina često vodi do impulzivnih i nepromišljenih odluka, koje će štetiti okolišu, ali i vašem novčaniku. Gomilanje namirnica za koje niste sigurni hoće li biti upotrebljene dovode do bacanja onoga što je višak i stvaranja otpada. Planirajte i točne količine kvarljivih namirnica koje vam trebaju (poput voća i povrća, mliječnih proizvoda…) kako bi se svaka od njih iskoristila.

Kupujte lokalno (a mislite globalno)

Domaće, organske namirnice su svakako zdraviji izbor, ali i bolje za planetu. Razlog tomu je što lokalni, mali trgovci i uzgajivači rjeđe koriste štetne kemikalije u uzgoju, ali se i manje koriste jednokratna plastična pakiranja (pogotovo na tržnicama gdje sami biramo količinu koja nam je potrebna). Pri kupovini namirnica nemojte uzimati jednokratne plastične vrećice već ponesite svoje ili potražite papirnate vrećice. Izbjegavajte kupovati proizvode koji su pakirani na neodrživ način, uz pretjerano korištenje plastike.

Također, namirnice u supermarketima najčešće su uvezene iz inozemstva, pri čemu se masivno koriste prijevozna sredstva koja zagađuju okoliš. Lokalni dobavljači proizvode u blizini, pri čemu se emitira manje štetnih ispušnih plinova.

Kupovinom od lokalnih trgovaca također potičete razvoj malih obrtnika, koji imaju kvalitetnije proizvode od onih u supermarketima, a potreban im je svaki poticaj kako bi se njihovo poslovanje održalo.

Održivo nošenje s ostatcima

Nije neobično da se nakon jela pronađu ostatci, čak i ako ste pažljivo planirali količine. Ljudi su nepredvidljivi i nikada ne možemo točno znati koliko će netko gladan sjesti za naš stol, ali pokušajte čim točnije pogoditi količine.

Kada se ipak pronađu ostatci, rješite taj problem na jedan od sljedećih načina:

Pripremite paketiće – svojim gostima upakirajte ostatke u malim porcijama kako bi oni i kasnije mogli uživati u ukusnim jelima, a vi nećete stvarati otpad. Za pakiranje hrane nemojte koristiti aluminijske i plastične folije (i ostale vrste jednokratnog pakiranja), već papirnate većice, tupperware ili silikonske posude i slično.

Zamrzavanje – prije obiteljskog ručka raščistite zamrzivač kako bi napravili mjesta za potencijalne ostatke. Zamrzavanje hrane dobar je trik ukoliko imate velike količine ostataka, jer se na taj način očuvaju okus, tekstura i nutrijenti, ali i uvijek imate spremno gotovo jelo ukoliko vas uhvati glad, a niste raspoloženi za kuhanje.

Kompostirajte – ostatci većine jela mogu se kompostirati. Kompost je jedan od najodrživijih načina za rješavanje problema ostataka hrane, jer se ona razgradi i vrati u prirodu, odakle je i došla do naših stolova. Meso se ne preporuča stavljati u kompost, ali svi biljni ostatci su dobrodošli. Ovdje također spadaju i kore od krumpira ili jabuka (i drugog voća i povrća) koje ste odstranili u pripremi jela.

Napravite povrtni temeljac – temeljac se može napraviti od svih povrtnih ostataka koje imate: od dobro opranih kora, do uklonjenih stabiljki, lišća… Ovaj temeljac domaće izrade ujedno je i zdraviji izbor od kupovnog, ali pritom pripazite da su svi sastojci dobro oprani.

Koristite namirnice biljnog podrijetla

Meso i svi njegovi oblici, ali i mliječni proizvodi krše pravila zero waste pokreta u cijelom procesu pripreme i stavljanja na tržište. Za uzgoj mesa koristi se mnogo vode, energije i zemlje, ali je nažalost i štetnije za okoliš od uzgoja biljaka zbog velikih količina ispušnih plinova koje se generiraju.

Jela od namirnica biljnog podrijetla svakako mogu biti šarolika i glavne zvijezde večeri, a meso pokušajte koristiti u čim manjim količinama npr. neka ono bude sastojak samo glavnog jela, uz korištenje samo jedne vrste mesa i u čim manjim količinama. Ne morate prijeći na veganstvo, ali svjesno planiranje i održivo korištenje mesa u jelima pridonjeti će okolišu i vašem zdravlju, dok ćete se ujedno zabavljati tražeći nove recepte i isprobavajući zanimljive kombinacije namirnica.

Božić je vrijeme koje obilježujemo zajedništvom i toplinom kojom obasipamo jedni druge. Zero waste je način na koji pokazujemo kako nam je stalo do planete i njezine dobrobiti, za što se također može reći da je u božićnom duhu. Stoga, slijedite naše savjete i provedite blagdane u društvu obitelji i prijatelja, na održiv i ispunjavajuć način.

Svim našim pratiteljima, kupcima i poslovnim partnerima želimo čestit Božić i sretnu i uspješnu Novu 2022. godinu! 

Izvori:
https://foodprint.org/blog/zero-waste-cooking/
https://www.healthline.com/nutrition/zero-waste-cooking-eating#benefits
https://www.escoffier.edu/blog/sustainability/what-is-zero-waste-cooking/
https://zerowastechef.com/
https://www.oxo.com/blog/cooking-and-baking/zero-waste-cooking/

Podijeli članak
Cookie

Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!