20.12.2021

Aktivnosti za kvalitetno obiteljsko druženje

Prosinac je mjesec koji, iako je ispunjen hladnim danima, ipak odiše toplom atmosferom. U duhu obiteljske i atmosfere zajedništva, donosimo vam ideje kako kvalitetno možete provesti hladne zimske večeri u krugu obitelji.

Obitelj je najvrijedniji poklon koji nam je dan, a prosinac je mjesec koji posebno naglašava njenu važnost. Kvalitetno provedeno vrijeme s obitelji ispuniti će vas veseljem i toplinom, stoga u tom duhu predstavljamo 3 društvene igre koje se mogu igrati u krugu obitelji. Osim što su zabavne, također i potiču razvijanje kognitivnih sposobnosti i kritičko razmišljanje kod djece.

PUZZLE

Ova ne-klasično društvena, a opet tradicionalna igra vrijedna je zbog mnogo razloga. Iako nije isključivo društvena igra, zajedničko slaganje puzzli u krugu obitelji može biti izutetno zabavno i potiče na razgovor i stvaranje kompromisa.

Za djecu su puzzle važna igra zato što potiču razvijanje kognitivnih i motoričkih funkcija. Dijete mora razmišljati o oblicima i bojama te razvijati taktiku slaganja puzzli, dok se motoričke vještine razvijaju kroz koordinaciju oko-ruka. Puzzle za najmlađe sastoje se od jednostavnijih oblika i do 50 komada, dok kod već malo starije djece možete slagati puzzle s više dijelova (100-200 komada). Čak i ako u vašoj obitelji nema mlađe djece, postoji mnogo verzija puzzly za odrasle koje se sastoje od čak i do 1000 komada.

Slaganje puzzli može biti višesatna zanimacija, popraćena razgovorom, smijehom i grickalicama poput domaćih keksića. Ishod je dobivanje cjelokupne željene slike, koju na kraju možete i uokviriti kao uspomenu na zajedničko provedeno vrijeme. Ukoliko želite slagati puzzle u duhu prosinca, možete kupiti one s motivom snijega, božića i sličnih slika.

PANTOMIMA

Ova igra u današnje vrijeme pomalo je zaboravljena, a može pružiti sate smijeha i zabave. Svaki član na papirić napiše neki pojam, u dogovoru s ostalim članovima može se odrediti tema (kao npr. Božić), papirići se izmiješaju i svatko izvlači po jedan. Mahanjem rukama i nogama, mimikom lica i govorom tijela osoba pokušava ostalim članovima svog tima objasniti dobiveni pojam. Pobjedu odnosi tim koji ima najviše pogođenih pojmova.

Postoje i varijacije na pantomimu kao npr. igra pogodi tko sam, asocijacije, Pictionary, Alias i slične igre, u kojima se na različite načine objašnjava dobiveni pojam (crtanjem, riječima bez korištenja korijena riječi…).

Ovakve igre također kod djece mogu potaknuti logičko razmišljanje i razvoj brzine donošenja zaključaka, ali i pomoći u usmjeravanju misli i održavanju koncentracije. Također naglašavaju važnost timskog rada i kako je svaki član tima jednako važan. Kod odraslih će pružiti zabavu i pobuditi kompetitivni duh, a pobjeda može biti nagrađena božićnim kolačićima ili nekim drugim malim znakom pažnje.

IZRAĐIVANJE BOŽIĆNIH UKRASA

Iako ova aktivnost nije društvena igra, sama po sebi potiče bliskost. Za djecu je kontakt s roditeljima od najranijih dana važan, a toplina i zajedničko provedeno vrijeme najvažnija je stvar koju im možete pružiti. Izrađivanje božićnih ukrasa potaknuti će i njihovu kreativnu stranu i zaintrigirati maštu, što je za djecu vrlo važan dio odrastanja. Također i zahtijeva malo finiju motoriku, pa će i u ovome djeci biti korisno. Odrasli također mogu potaknuti svoju kreativnu stranu i okušati se u izradi malo kompleksnijih ukrasa. Ovako provedeno slobodno vrijeme opustiti će vas, a rezultat će biti postignut vašim zajedničkim idejama i svatko će na neki način doprinjeti.

Pribor za izradu ukrasa (poput kuglica od stiropora, ljepila, šljokica i raznih boja) može se kupiti u višenamjenskim ili specijaliziranim trgovinama, ali se također i mogu izraditi od svakodnevnih kućanskih predmeta poput praznih rola toalet papira, čaša i šalica, starih čarapa od kojih se mogu raditi razne lutkice i slično.

Božićni ukrasi koje izradite mogu poslužiti kao kuglice za drvce ili kućni ukrasi. Oni će biti nešto što će vas uvijek podsjećati na lijepo provedeno vrijeme s obitelji, možda i potaknuti da nazovete svoje bližnje i uvijek vas podsjetiti na ljubav koju imate jedni prema drugima. Ipak, to je i cilj zimskih blagdana.

Nadamo se da će vas naše ideje potaknuti na organizaciju obiteljskih druženja ili onih u krugu prijatelja, dati vam motivacije da možda osmislite svoje društvene igre ili pronađete neke nove aktivnosti koje će više odgovarati vama i vašoj grupi. Što god da izaberete, vrijeme provedenu u krugu dragih ljudi nikada neće biti potraćeno.


Izvori:
https://wall.hr/lifestyle/najbolje-drustvene-igre-idealne-za-kucno-druzenje-tijekom-blagdana/
http://www.pjesmicezadjecu.com/zabavne-igre/igra-pantomime.html
http://www.djecjaposla.com/napravite-bozicne-ukrase-od-toaletnih-rolica/
https://hr.crafts-fair.net/8229513-16-felt-christmas-ornaments
https://zebra.hr/inspiracija-i-novosti/dom/kicenje-bozicnog-drvca-je-okosnica-obiteljskog-druzenja
https://lafaboo.com/blog/djecje-igracke-puzzle-30/
https://senzacionalno.hr/blog/kako-puzzle-pomazu-djeci-koje-su-najbolje-96/

Podijeli članak
Cookie

Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!