16.11.2021

Dijabetes i celijakija

Velik broj autoimunih bolesti dolazi u paru, gdje je jedna dominantna a druga se aktivira uzročno posljedično. Dijabetes tip 1 i celijakija često se pojavljuju zajedno, a zašto je tako i koje su pojedinosti ovog odnosa pročitajte u nastavku.

I dijabetes i celijakija su autoimune bolesti koje učine da organizam napada svoje unutarnje organe, a u slučajevima dijabetesa i celijakije su to gušterača i tanko crijevo. Njihova zajednička karakteristika leži u tome što kada se bolest aktivira, oboljela osoba mora prilagoditi prehranu potrebama svoga tijela i naučiti svjesno razmišljati o hrani, planirati obroke… Kod oboljelih od dijabetesa je do 20 puta veća šansa za razvitkom celijakije nego kod opće populacije.

Točna poveznica ove dvije bolesti još nije poznata, ali otkriveno je kako dijele čak 7 gena.
Najpoznatije dvije teorije o njihovoj povezanosti su sljedeće:

– dijabetes tip 1 se pojavi prvi, oslabi imunosni sustav i dovede do nekog oblika njegove disfunkcije te tada može nastati reakcija i razvitak celijakije kod genetički predisponiranih osoba

– nepravilan rad gušterače izazvan dijabetesom narušava integritet sluznice tankog crijeva i dolazi do apsorpcije stranih gena, zbog čega se na kraju događa abnormalan imunosni odgovor kod genetički predisponiranih pojedinaca.

Posebna se pažnja na celijakiju obraća kod djece koja dugoročno ili odnedavno boluju od dijabetesa. Kod djece dijabetičara vjerojatnost razvitka celijakije je između 1% i 16%, dok je kod djece opće populacije vjerojatnost između 0,3% i 1%. Djeca koja pate od obje bolesti mogu razviti nedostatak vitamina D i smanjenu mineralnu gustoću kostiju, što slabi kosti i one postaju lomljivije. Ovaj tip dijabetesa (tip 1) se otkriva u ranoj dobi, ali mogućnost za razvitkom celijakije postoji i u kasnijoj dobi.

Vrlo su česti slučajevi da dijabetičari razviju „tihu celijakiju“ koja nema određene simptome te se odlazak liječniku i dijagnoza događaju kada bolest već uznapreduje. Unatoč izostanku simptoma, intenzitet bolesti može biti jak i moguće je jednako oštećenje sluznice tankog crijeva kao i kod klasične celijakije.

Također, ukoliko simptomi i postoje mogu biti vrlo slični simptomima dijabetesa: gastrointestinalni problemi, dobivanje ili gubitak na težini, kronični umor, neuropatija. Ovdje isto može doći do problema ukoliko oboljeli od obje bolesti simptome pripiše dijabetesu i ne posjeti liječnika na vrijeme. U tom slučaju celijakija dulji period ostaje neizlječena.

Upravo iz tog razloga se dijabetičarima preporuča periodično testiranje na celijakiju, u dogovoru sa svojim liječnikom. Ova pretraga preporuča se činiti redovito kako bi se izbjegle dugoročne štetne posljedice neizliječene celijakije i njeno pravovremeno otkrivanje.

Po postavljanju dijagnoze celijakije, slijedi period navikavanja na nove navike i nove restrikcije u prehrani. Sada je fokus na računanju ugljikohidrata, ali i na potpunom izbjegavanju glutena, zato jer i najmanja čestica može potaknuti imunosnu reakciju i prouzročiti štetu.

Imajte na umu kako naljepnica „Gluten-free“ ne jamči da nema mogućnosti kontaminacije glutenom. Nadalje, proizvodi bez glutena često znaju sadržavati veće količine šećera i drugih ugljikohidrata (zaslađivača). Iz tih razloga bitno je u naviku uvrstiti pažljivo čitanje deklaracija proizvoda, kako bi bili sigurni u namirnice koje konzumirate.

Ako vas zanima kako spriječiti kontaminaciju glutenom, možete pročitati ovdje.

Izvori:
https://vitamini.hr/blog/vitaminoteka/ucestalost-celijakije-20-puta-veca-kod-oboljelih-od-dijabetesa-13142/
https://www.nainzulinu.com/blog-izdvojeno/dijabetes-i-celijakija-story-of-my-life/
https://www.lchfishrana.com/post/veza-izmedju-dijabetesa-tip-1-i-celijakije-istrazivanje
https://diabetes.diabetesjournals.org/content/58/7/1578.long
https://www.vasezdravlje.com/djecje-zdravlje/dodatni-balast-malih-dijabeticara
https://prirucnik.hr/dijabetes-i-gluten-sto-trebate-znati/
https://celiac.org/about-celiac-disease/related-conditions/diabetes-and-celiac-disease/
https://hr.approby.com/povezanost-izmedju-celijakije-i-dijabetesa/
https://hr.oldmedic.com/diabetes-and-gluten-what-you-need-to-know-5402

Podijeli članak
Cookie

Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!