24.11.2021

Čišćenje doma na prirodan način

Kaže se da je čistoća pola zdravlja, kako osobna higijena tako i higijena životnog prostora. Ukoliko želite izbjeći štetne utjecaje kemijskih sredstva za čišćenje, pročitajte kako kod kuće napraviti prirodna sredstva za čišćenje.

Kupovna sredstva za čišćenje jako dobro obave svoju svrhu, ali su nerijetko puna kemikalija koje imaju štetan utjecaj na naš organizam. Od isparavanja koja udišemo tijekom njihovog korištenja, do sušenja kože preko koje, na kraju krajeva, dodatno upijamo štetne tvari. Dom se redovito treba održavati čistim kako bi bili sigurni da u njemu nema štetnih virusa i bakterija, ali i kako bi nam u njemu bilo ugodnije. Ukoliko npr. dom čistite jednom do dva puta tjedno i to činite s kemijskim sredstvima za čišćenje, to bi moglo imati ozbiljne posljedice na vaše zdravlje, ali i zdravlje vaših ukućana (potencijalno i ljubimaca). Pare koje izlaze iz sredstava za čišćenje dulje se vrijeme zadržavaju u zraku kojeg udišete, pogotovo ukoliko nakon čišćenja ne prozračite prostor.

Osim što su štetna za naše zdravlje, također imaju vrlo nepovoljan učinak na okoliš i planetu. Kemikalije korištene u sredstvima za čišćenje i njihova isparavanja uništavaju minerale u zemlji, otrovne su za životinje ukoliko se nađu u doticaju s njima…

Rješenje za navedene probleme su prirodna sredstva za čišćenje, koja će jednako dobro ukloniti nečistoće, a pritom neće imati negativan utjecaj na vaše zdravlje. Postoje kupovna prirodna sredstva za čišćenje kojima možete vjerovati, a mi vam u nastavku donosimo nekoliko „recepata“ za izradu sredstva za čišćenje koje možete napraviti kod kuće, od svakodnevnih predmeta i namirnica za koje smo sigurni da ih već imate.

Za izradu sredstava za čišćenje najčešće se upotrebljavaju alkoholni ocat, alkohol, limunska kiselina, soda bikarbona i topla voda, uz dodatak eteričnih ulja za osvježavanje prostora. Alkoholni ocat i alkohol mogu djelovati kao dezinficijensi i na taj način doprinose čišćenju prostora, dok se soda bikarbona upotrebljava za uklanjanje „tvrdoglavih“ nečistoća poput kamenca. Rok trajanja ovakvih sredstava za čišćenje može biti do mjesec dana, ali se preporuča napraviti sredstvo za čišćenje kada ga zatrebate i potrošiti ga u jednom do dva korištenja.

Prirodno sredstvo za dezinfekciju

– 100 ml alkoholnog octa
– 100 ml vodke
– 10 kapi eteričnog ulja limuna
– 2,5 l vode

Sve sastojke pomiješajte i premjestite u raspršivač, Poprskajte po površini koju želite dezinficirati i pustite da djeluje 10-15 minuta i prebrišite. Treba naglasiti kako nijedno prirodno dezinfekcijsko sredstvo ne može uništiti 100% mikroorganizama.

Sredstvo za čišćenje stakla

Svi smo upoznati s mukotrpnim procesom čišćenja staklenih površina, posebice prozora. Ovo sredstvo ukloniti će sve mrlje s vaših prozora, a pritom iza sebe ne ostavlja tragove.

– 0,5 l destilirane vode
– 2 žlice alkoholnog octa
– 5 kapi eteričnog ulja po izboru

Sve sastojke pomiješajte i ulijte u raspršivač te raspršite po prozoru (staklenoj površini). Pustiti da djeluje do 5 minuta i prebrisati čistom krpom od mikrofibre. Preporučamo da krpe od mikrofibre perete zasebno kako bi bili sigurni da su čiste, jer će inače prljavština s nje preći i na staklenu površinu koju želite očistiti.

Sredstvo za čišćenje kupaonskih i kuhinjskih elemenata

Ovo sredstvo koristite na mjestima u kuhinji i kupaoni gdje se nakuplja kamenac (slavina, glava od tuša, odvod…).

– 1 žličica sode bikarbone
– 250 ml mlake vode

Pomiješajte sastojke i premjestite u raspršivač. Poprskajte po površini na kojoj se nalazi kamenac, pustite da djeluje 5-7 minuta i prebrišite čistom krpom.

Sredstvo za sjaj parketa

– 100 ml alkoholnog octa
– 6 l tople vode (puna kanta)
– 8 kapi eteričnog ulja limuna (ili drugo po izboru)

Parketi često najviše pate i brzo se oštećuju. Ovo sredstvo za čišćenje možete koristiti 1-2 puta tjedno kako bi si osvježili parkete i vratili im sjaj, a eterično ulje širiti će ugodan miris i osvježiti cijeli prostor.

Sredstvo za čišćenje WC školjke

Vjerujemo kako je ovo jedan od najmrskijih kućanskih poslova, što je i razlog zbog kojeg su sredstva za čišćenje WC školjke često vrlo intenzivnog mirisa i nagrizajuće prirode. Zdravija verzija sredstva za čišćenje WC školjke sadrži samo dva sastojka:

– 1 žličica sode bikarbone
– 1 čaša alkoholnog octa

Uliti tekućinu u WC školjku, pustiti da djeluje ok 15 min, izribati četkom i pustiti vodu. Brzo i jednostavno, zar ne?

Sredstvo za čišćenje frižidera i pećnice

Pećnica i frižider dva su kućanska aparata koja zahtjevaju često čišćenje, ali su puna teško dostupnih mjesta na kojima se prljavština može nakupljati. Ovo prirodno sredstvo možete koristiti češće za čiščenje pećnice i frižidera jer neće oštetiti materijal, a upija neugodne mirise i uklanja nečistoće:

– 100 ml alkoholnog octa
– pola žličice sode bikarbone
– 0,5 l tople vode
– par kapi eteričnog ulja limuna (ili drugog po izboru)

Ukoliko u pećnici imate tvrdoglave masne naslage, isprobajte ovaj način čišćenja: pošpricajte alkoholni ocat posvuda po pećnici, krpom nanesite sodu bikarbonu na mjesta gdje su naslage, ostavite da odstoji sat vremena i zatim prebrišite čistom krpom.

Sredstvo za uklanjanje neugodnih mirisa

– 4 žlice soda bikarbone
-1 l mlake vode

Ovo sredstvo može se koristiti za uklanjanje neugodnih mirisa na površinama koje se neće oštetiti kao npr. kanta za smeće ili ladice frižidera, ili možete pak mješavinu uliti u kuhinjski odvod ukoliko se iznjega šire neugodni mirisi. Soda bikarbona ima sposobnost upijanja neugodnih mirisa tako da možete biti sigurni kako će ih ovo sredstvo ukloniti.

Univerzalno sredstvo za čišćenje

Ovo sredstvo koristite kada želite brzinski prebrisati nečistoće s ne-osjetljivih površina (zato što je lagano nagrizajuće).

– 0,5 l vode
– 2 žličice alkoholnog octa
– limunova korica
– grančice ružmarina (svježe)

Sastojke pomiješajte i skladištite na tamnom i hladnom mjestu 7 dana, te ga nakon toga možete početi upotrebljavati.

Sredstvo za uklanjanje plijesni

– 0,5 l vode
– 2 žličice ulja čajevca
– 1 žličica sode bikarbone

Prvo pomiješati vodu i ulje čajevca, premjestiti u raspršivač i pošpricati po plijesni. Ostaviti da djeluje 24 sata. Nakon 24 sata polako dodavati sodu bikarbonu u mješavinu vode i ulja čajevca, i miješati dok se ne dobije tekstura paste. Čistom četkicom nanijeti pastu na pošpricane dijelove i zatim dobro isprati.

Izvori:

https://encian.hr/blog/prirodna-univerzalna-sredstva-ciscenje-21257/

https://www.realsimple.com/home-organizing/green-living/natural-cleaning-recipes

https://www.goodhousekeeping.com/home/cleaning/tips/a24885/make-at-home-cleaners/

https://www.oprahdaily.com/life/g30666676/homemade-cleaners/?slide=15

https://food52.com/blog/13568-6-all-natural-cleaning-products-you-can-make-at-home

https://lupomarshall.com/magazin/prirodna-sredstva-za-ciscenje-koja-mozete-napraviti-sami/

https://www.tportal.hr/lifestyle/clanak/napravite-prirodna-i-potpuno-sigurna-sredstva-za-ciscenje-doma-i-ustedite-hrpu-novca-20210207

https://www.bhg.com/homekeeping/house-cleaning/cleaning-products-tools/best-homemade-window-cleaner/

Podijeli članak
Cookie

Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!