18.11.2021

5 žitarica koje ne sadrže gluten

Ako ne smijete konzumirati gluten, ponekad vam se može činiti nemogućim pripremiti jelo koje ga ne sadrži. Međutim, u nastavku donosimo popis od čak 5 žitarica koje ne sadrže gluten, lako se pripremaju i veoma su ukusne i hranjive.

Riža

Riža je globalno raširena žitarica koja se koristi već stoljećima, a postoji više od 1500 sorti riže. Ova namirnica porijeklom iz Indije bogata je tiaminom i ne sadrži gluten. Za veći udio vlakana preporučuje se integralna (smeđa) riža koja se nešto dulje kuha od obične. Basmati riža također je jedna od vrsti riže koja se odlično slaže sa jelima od povrća, a  smatra  se “super žitaricom” budući da sadrži svih 8 esencijalnih aminokiselina.

Bakin’ Mix bezglutenske mješavine imaju bazu od rižinog brašna koje se dobiva finim mljevenjem riže, a samo neki od benefita rižinog brašna su poboljšanje zdravlja jetre, jačanje imuniteta i prevencija upala, poticanje probave, povoljni učinak na visoki krvni tlak i još mnogo toga. Više o rižinom brašnu pročitajte ovdje.

Kvinoja

Kvinoja je namirnica kojoj s punim pravom zadnjih godina raste popularnost. No zašto je to tako? Naime, kvinoa osim što je bez glutena, bogata je i vitaminima, mineralima i proteinima. Sadrži i sve esencijalne aminokiseline potrebne ljudskom organizmu, što ju čini izvrsnim izvorom proteina za vegetarijance i vegane.

Uz sve navedeno ima i nizak glikemijski indeks, a primjena kvinoje je zaista široka. Servirati ju možete uz povrće, meso, a može poslužiti i kao dodatak juhama, varivima, salatama,..

Heljda

Riječ je o pseudožitarici  bogatoj vlaknima, esencijalnim aminokiselinama, B vitaminima i mineralima. Heljda se upotrebljava se za izradu tjestenine, palačinki, a može se ukuhati u kaše, variva i juhe. Heljdina kaša je jedan od najboljih izvora proteina u biljnom svijetu.

Uz sve navedeno, ova namirnica održava zdravlje kardiovaskularnog sustava i smanjuje rizik od raka, dok heljdino brašno jača imunitet, uklanja umor i iscrpljenost, potiče cirkulaciju, snižava razinu šećera u krvi i još mnogo toga.

Zob

Mnogi posežu za zobi već na samom početku dana – za doručak! Nije niti čudno s obzirom da je vrlo bogata vlaknima i proteinima. U pravilu zob ne sadrži gluten, već avenin, molekulu sličnu glutenu, međutim tijekom obrade postoji mogućnost da se zob kontaminira glutenom – stoga svakako potražite proizvode kojima na deklaraciji piše da ne sadrže gluten.

Proso

Proso je malo, okruglo cjelovito zrno koje se uzgaja u Indiji, Nigeriji i drugim azijskim i afričkim zemljama. Proso je dobar izvor proteina, masnih kiselina, minerala, vitamina, dijetalnih vlakana i polifenola. Od zdravstvenih prednosti, ističe se u snižavanju kolesterola u krvi i prevenciji kardiovaskularnih bolesti, a žitarica je čija je priprema vrlo jednostavna i brza.

Također, proso može regulirati i pH vrijednost unutar našeg tijela te tako pomoći da održite acido-baznu ravnotežu cijelog organizma. Za pripremu prosa potrebno je šalicu žitarica kuhati na laganoj vatri tijekom tridesetak minuta uz dodatak 2-3 šalice vode.

Ako kupujete bilo koju od navedenih žitarica za svaki slučaj na pakiranju potražite oznaku da je proizvod bez glutena. Na taj način ste sigurni da proizvod niti u jednom trenutku nije kontaminiran glutenom, a možete kontaktirati i Udruge za celijakiju koje imaju aktualne popise proizvoda bez glutena.

Ako vas zanima kako se postavlja dijagnoza celijakije, možete pročitati ovdje.

Izvori:

Podijeli članak
Cookie

Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!