27.10.2021

Kako spriječiti kontaminaciju glutenom

Unakrsna kontaminacija glutenom događa se kada bezglutenske namirnice dođu u kontakt sa česticama glutena. Ovisno o bolesti, reakcije mogu varirati te je moguća burna reakcija tijela na vrlo malu količinu čestica glutena. Pročitajte na koje načine možete spriječiti kontaminaciju bezglutenskih namirnica s česticama glutena.

Kontaminacijom se smatra bilo kakav kontakt između glutenskih čestica s bezglutenskim namirnicama i jelima. Bilo da se radi o celijakiji, alergiji na pšenicu ili intoleranciji na gluten, reakcija može varirati od blage do ekstremne, ovisno o tipu bolesti.

Do kontaminacije može doći kod kuće, u restoranima ili čak i u tvornicama gdje se neadekvatno proizvodi i pakira bezglutenska hrana. Kako bi sebe (ili svoje bližnje) zaštitili od neugodnih posljedica nenamjernog unosa glutena u organizam, možete učiniti sljedeće:

U vlastitom domu:

  • Temeljito perite ruke, suđe, radne površine, pribor za jelo…
  • Čestice glutena su sitne te ih je lako previdjeti. Kako bi sprječili njihov prijenos, važno je da temeljito i pozorno operete sav pribor koji se koristio tijekom jela, a ruke da perete redovito tijekom pripreme jela. Ovdje spadaju noževi, vilice i žlice, ali i tanjuri, čaše, razne posudice… Također, izbjegavajte pranje posuđa u perilici (ukoliko se u kućanstvu konzumira i glutenska i bezglutenska hrana), zato što voda ponekad teško dopire do baš svog posuđa pa se tako može dogoditi da neke čestice glutena ostanu neodstranjene.

    Nadalje, ako ste npr. mijesili glutenski kruh na kuhinjskoj radnoj površini, temeljito ju operite i posušite papirnatim kuhinjskim ručnikom. Za svo pranje koristite posebnu spužvicu i izbjegavajte korištenje kuhinjskih krpi, kao i brisanje ruku u pregaču ili slično.

    Koristite li kompleksnije aparate za pripremu svih jela (pećnica, blender, mikseri…), njih također vrlo dobro operite, ali ukoliko je moguće izbjegavajte upotrebljavati isti mikser (i ostale aparate) za pripremu bezglutenskih i glutenskih jela, dok pećnicu preporučamo oprati prije/nakon svakog korištenja.

    Također bi bilo poželjno da redovito brišete ostale kuhinjske površine (poput ručki od ormarića, korištenih boca od ulja i soljenki…) zato što se ponekad i ondje mogu zadržati čestice glutena, pogotovo ako se ruke ne peru redovito.

    • Budite pažljivi pri pripremi hrane

    Ukoliko pripremate bezglutenski i glutenski obrok, pripazite na nekoliko stvari: da ih pripremate (kuhate) u različito vrijeme – poželjno bi bilo da prvo pripremite bezglutenski obrok, unaprijed pripremite potrebne sastojke i odvojite ih prema tome sadrže li gluten ili ne, kako ne bi u brzini slučajno posegli za krivim sastojkom, i koristite posebne kuhače i posude za pripremu bezglutenskog i posebne za pripremu glutenskog jela.

    Ukoliko pripremate obrok koji se jede zajednički (poput namaza ili salata), odvojite prilog u posebnu posudicu za svog gosta koji je na bezglutenskoj prehrani, zato što se preko vilica i noževa mogu prenositi čestice glutena (najčešće mrvice od kruha).

    Ukoliko je meso na meniju, za bezglutenski obrok koristite svježe meso koje nema nikakve dodane začine ili umake, zato što takvi dodaci često znaju sadržavati gluten. Ukoliko pripremate meso na grillu, pazite da je dobro očišćen ili se koristite alu folijom kao podlogom za pripremu mesa koje je sastojak bezglutenskog obroka.

    • Odvojena pohrana namirnica

    Često se zna dogoditi da sitne mrvice iz pšeničnog brašna dolete u bezglutensko brašno (ili neki drugi bezglutenski proizvod), koje tada postane kontaminirano i nemoguće je gluten pročistiti iz njega. Kako bi se ovo izbjeglo, bezglutensko brašno čuvajte na polici iznad glutenskog i u dobro zatvorenoj vrećici ili staklenci.

    Osim brašna, ostale bezglutenske namirnice nastojte držati u posebnom ormariću ili dijelu ormarića i frižidera kako bi izbjegli njihovo slučajno miješanje.

    Također, ukoliko vam ostane pripremljenog bezglutenskog obroka, pohranite ga dobro zatvorenog ili poklopljenog.

    • Koristite adekvatan pribor

    Iz nekih materijala je teže, pa gotovo i nemoguće potpuno odstraniti čestice glutena. Ovdje spadaju drvo, teflon i aluminij. Iz tog razloga nemojte ih koristiti za pripremu, osim ako imate posebno posuđe i pribor koje koristite samo u ptripremi bezglutenskih jela. Preporučeni materijali za korištenje su inox, staklo i keramika, jer ih je zbog čvrste i glatke površine moguće temeljito oprati nakon upotrebe i sporije se oštećuju te se mogu koristiti za pripremu svih jela.

    Također, posuđe poput sita za brašno ili cijedila za tjesteninu često u sebi zna zadržati nepoželjne čestice glutena. Izbjegavajte korištenje istog sita i cjedila za pripremu bezglutenskih brašna i tjestenine od onih za pripremu brašna i tjestenine koji sadrže gluten.

    U restoranima (izvan kuće):

    Do unakrsne kontaminacije u restoranima može doći vrlo lako, osim ako se ne radi o restoranu specijaliziranom za pripremu bezglutenske hrane. Može se dogoditi zbog neadekvatno opranog pribora za jelo, korištenjem istih kuhinjskih radnih površina za pripremu bezglutenskih i glutenskih obroka, nepažnje kod pohrane namirnica ili neznanja o tome koje namirnice sadrže gluten.

    Kako bi izbjegli kontaminaciju u restoranima, svakako se pri odabiru restorana dobro raspitajte o tome kakva je kvaliteta njihovih bezglutenskih jela. Možete i konobare zamoliti za više informacija o tome na koji način pripremaju bezglutenska jela, kakva je higijena tj. na koji način se peru tanjuri i pribor za jelo i slično. Nemojte se bojati pitati, jer se ipak radi o vašem zdravlju koje može biti narušeno neadekvatnom pripremom jela.

    Restorani koji su specijalizirani isključivo za bezglutensku hranu (ili ukoliko u pripremi svih vrsta jela posebnu pažnju obraćaju na pripremu bezglutenskih jela) imati će posebnu kuhinju za pripremu jela, posebne ormariće i mjesta za pohranu bezglutenskih namirnica kao i zasebno posuđe, kuhinjske aparate, krpe i radne površine koje se koriste samo u pripremi hrane bez glutena, te se na taj način najefektivnije izbjegava kontaminacija.

    Kada izlazite iz svog doma, pripazite da uvijek uz sebe imate neku bezglutensku grickalicu, kupovnu ili napravljenu kod kuće. Na taj način ćete se najbolje osigurati od kontaminacije ukoliko se zadržite dulje od očekivanog i nenadano vas uhvati glad.

    Pri kupnji namirnica:

    Postoji nekoliko proizvođača koji se bave isključivo proizvodnjom bezglutenskih namirnica, ali ujedno i raste broj proizvođača koji u svoju ponudu dodaju bezglutenske namirnice.

    Pri pakiranju proizvoda može doći do kontaminacije zbog korištenja iste mašinerije za pakiranje glutenskih i bezglutenskih proizvoda, kao i zbog neadekvatne pohrane ili oštećenja tijekom procesa pakiranja i dostave proizvoda.

    Jedna dobra taktika za izbjegavanje kontaminacije u kupovini je oslanjanje na vjerodostojne brandove. Istražite tržište bezglutenskih proizvoda kako bi se pobliže upoznali s proizvođačima koji proizvode isključivo bezglutenske namirnice. Na takve proizvođače i brandove se možete osloniti i vjerovati kako u njihovim proizvodima neće doći do kontaminacije.

    Još jedan faktor koji morate imati na umu je vaša košarica u koju stavljate proizvode. Ako kupujete bezglutenske i glutenske proizvode čija se pakiranja mogu lako oštetiti (npr. brašna), pripazite da ih u svojoj košarici ne stavite odmah jedno do drugog.

    Svi Bakin’ Mix proizvodi pakiraju se u višeslojnu nepropusnu ambalažu koja garantira da proizvod neće biti kontaminiran ni u kojem trenutku opskrbnog lanca, od vremena kad je tek izašao iz proizvodnje do trenutka kad se nalazi u vašoj kuhinji.

    Izvori:

    https://bs.julinse.com/izbjegavanje-unakrsne-kontaminacije-glutena/

    https://bezglutena-hr.schaer.com/sve-o-glutenu/doticaj-s-glutenom-u-slucaju-celijakije

    https://www.facebook.com/udrugacelivita/posts/2916455208495879/

    https://zivim.gloria.hr/zivim/ucim/kako-uspjesno-izbjeci-kontaminaciju-glutenom-kod-kuce-i-u-restoranu-8950748

    http://www.alergijaija.com/2017/02/03/unakrsna-kontaminacija-glutenom/

    http://www.alergijaija.com/2017/02/03/unakrsna-kontaminacija-ciscenje/

    Podijeli članak
    Cookie

    Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!