10.09.2021

O rižinom brašnu

Kada govorimo o bezglutenskim brašnima, rižino brašno definitivno odnosi pobjedu. Osim odličnog svojstva zgušnjavanja i činjenice da prirodno ne sadrži gluten, ovo brašno također ima mnoge benefite na zdravlje.

Pročitajte najvažnije činjenice o rižinom brašnu i saznajte razlog zašto ga sve više ljudi koristi i preporuča na korištenje.

Rižino brašno dobiva se finim mljevenjem riže te može biti bijele ili smeđe boje, ovisno koristi li se bijela ili smeđa riža za dobivanje brašna. Glavna pozitivna strana ovog brašna je što na sebe može vezati tekućinu bolje nego pšenično brašno, stoga se može koristiti kao vrlo kvalitetan zgušnjivač (u juhama, jogurtima…). Ukoliko se koristi u pečenju kolača, preporučljivo je pomiješati ga s drugim brašnima (u maloj količini) samo kako bi tekstura kolača bila čvršća, iako se može koristiti i bez dodataka drugih brašna.

Bijelo rižino brašno češće se koristi od smeđeg zato što je finije teksture i neutralnijeg okusa, dok smeđe ima lagano orašastu aromu. Benefiti ovog brašna zaista su mnogi i može učiniti veliku pozitivnu razliku u vašem organizmu:

 • Čuva zdravlje jetre
  Rižino brašno sadrži mikronutrijent kolin kojeg naš organizam ne može sam sintetizirati u dovoljnim količinama. 90% kolina u tijelu se koristi za izgradnju lecitina, dok se lecitin koristi za formiranje lipoproteina čija je uloga uklanjanje viška masnoće iz jetre. Dakle, rižino brašno može pomoći u sprječavanju sindroma masne jetre i drugih oboljenja jetre.

 • Jačanje imuniteta i prevencija upala
  Rižino brašno bogato je vitaminima i mineralima, od kojih oni najvažniji za imunitet su cink i vitamini B skupine. Cink štiti organizam od slobodnih radikala i poboljšava funkciju imuniteta, a također štiti jetru od toksina. Vitamini B skupine ne sintetiziraju se u organizmu, a imaju jak utjecaj na podizanje imuniteta stoga ih treba dovoljno unositi kroz prehranu. Također sadrži veću količinu proteina od konvencionalnog brašna, koji pomažu u izgradnji mišića i održavanju snage tijela.

 • Potiče probavu i čuva probavni sustav Većinski sastav ovog brašna su netopiva vlakna. Ona ubrzavaju formiranje stolice i potiču redovitu probavu, kroz koju naš organizam izbacuje nepotrebne ili potencijalno opasne tvari. Redovita probava glavni je saveznik zdravlja, stoga ukoliko patite od zatvora ili neredovite probave pokušajte rižino brašno uvrstiti u prehranu kako bi brzo vidjeli poboljšanje.
 • Povoljno djeluje na visoki krvni tlak

Rižino brašno sadrži vrlo malo soli i uopće ne sadrži masti, stoga ima povoljan utjecaj na visoki krvni tlak. Pretjeran unos soli i masti jedni su od glavnih uzročnika potencijalno opasnog visokog krvnog tlaka.

 • Pogodan za dijabetečare

Uz malen udio soli i masti, ovo brašno također sadrži vrlo malo šećera stoga se preporuča na korist dijabetečarima. Također, vlakna iz ovog brašna pomažu organizmu regulirati razinu inzulina i glukoze u krvi.

 • Čuva zdravlje kosti i bubrega
  Uz ostale minerale, također sadrži i dovoljne količine kalcija koje će pomoći održati gustoću i čvrstoću kostiju.
  Osim kalcija, u njemu se nalazi i kalij koji regulira krvni tlak, smanjuje kiselost organizma i pomaže u održavanju optimalnog funkcioniranja bubrega.

Ova čudesna namirnica glavni je sastojak svih Bakin’ mix mješavina, koje su bezglutenska alternativna mješavina za kruh i slastice. Bakin’ mix bezglutenske mješavine namijenjene su prvenstveno oboljelima od celijakije ili ljudima intolerantnima na gluten, ali i svima koji su željni zdrave slastice, čija je priprema brza i jednostavna.

Izvori:

https://www.tvornicazdravehrane.com/zdravi-kutak/super-hrana/upoznajte-rizino-brasno-i-odmah-ga-ugostite-svoju-kuhinju-68571/

https://hr.andamanislandtrip.com/rizino-brasno-sto-je-korisno-i-sto-stetno-287

https://ordinacija.vecernji.hr/zdravi-tanjur/jedi-zdravo/zdrave-vrste-brasna-i-kako-ih-koristiti/

https://cavally.org/16368-rice-flour-benefits-and-gastronomic-advantages-in-wh.html

https://www.24mantra.com/blogs/health-and-nutrition/mindboggling-facts-and-benefits-of-rice-flour/

https://www.fitness.com.hr/prehrana/nutricionizam/Kolin-najmladji-mikronutrijent.aspx

https://ljekarne-prima-farmacia.hr/savjeti/koja-je-uloga-cinka-u-organizmu-153/

http://www.inpharma.hr/index.php/news/59/19/Vitamini-B-skupine-uloga-vaznost-i-preporucene-kolicine

Podijeli članak
Cookie

Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!