27.09.2021

Mitovi o glutenu i celijakiji

Kao i u svemu u životu treba se držati one stare izreke – samo zato što je nešto ponovljeno više puta – ne znači da je istina! Vrlo je važno samostalno provjeravati informacije koje čujemo, a čujemo ih zaista mnogo.

Otprilike 1/3 Amerikanaca želi smanjiti unos glutena ili ga eliminirati iz prehrane, ali većina njih uopće nije sigurna što je zapravo gluten. Mnogi su zbunjeni, i nisu sigurni hoće li im izbacivanje glutena imati ikakve zdravstvene koristi, hoće li izgubiti koji kilogram, te moraju li u potpunosti izbaciti sve ugljikohidrate.

Razlog je taj što je bezglutenska prehrana postala svojevrsni hit i predstavlja se kao nešto poželjno za provođenje. No je li to zaista tako?

U nastavku pročitajte najčešće mitove o glutenu i celijakiji.

  • Izbjegavanje glutena je dobro za probavu – Za ovaj mit ne postoje konkretni dokazi. Gluten nije esencijalni sastojak ljudske prehrane, odnosno nije potreban za normalno funkcioniranje ljudskog organizma. Međutim, hrana, odnosno žitarice koje ga sadrže, važan su dio zdrave prehrane koje ljudskom tijelu pružaju neophodnu količinu prehrambenih vlakana. Temelj zdrave prehrane je raznolikost, a svako isključivanje određene namirnice, istu reducira.
  • Gluten uzrokuje nadutost – Nekoliko provedenih studija je potvrdilo da je nemoguće dokazati negativan utjecaj glutena na osobe koje ne boluju od celijakije. Postoji nekoliko studija koje pokazuju da osobe koje boluju od sindroma iritabilnog crijeva mogu imati nadutost, ali je vrlo rijedak slučaj da osoba koja ne boluje od sindroma iritabilnog crijeva ima bilo kakve poteškoće nakon konzumacije hrane koja sadrži gluten.
  • Gluten deblja – Gluten nema nikakve veze s vašom težinom. Razmislite o drugim opcijama koje mogu biti izvori debljanja, možda je to nedostatak fizičke aktivnosti ili nešto sasvim treće.
  • Gluten uzrokuje rak – Gluten nikada nije bio povezan s rakom u bilo kojem istraživanju, dok puno drugih namirnica jest.
  • Osobe oboljele od celijakije smiju ponekad konzumirati gluten – Osobama koje imaju dijagnozu celijakije, bezglutenska prehrana ne predstavlja usputni trend. Takva prehrana je osobama sa celijakijom cjeloživotno neophodna kako ne bi došlo do oštećenja sluznice tankog crijeva, što može rezultirati razvojem vrlo teških i životno ugrožavajućih bolesti.
  • Gluten je samo u žitaricama – Gluten je prisutan u mnogim namirnicama, a samo neke od njih su tjestenina, kolači i keksi, pekarski proizvodi i kruh, pivo, slatkiši, juhe u prahu, energetske pločice,.. Razlog je taj što se gluten u mnoge namirnice dodaje kako bi im se povećala elastičnost i ljepljivost. Kako biste bili sigurni da kupujete namirnice bez glutena, potražite na proizvodu znak prekriženog klasa koji je službena oznaka za bezglutenske namirnice, te jedina koja jamči sigurnost.
  • Djecu treba hraniti bezglutenskom hranom jer to pridonosi njihovu zdravlju i razvoju te sprečava razvoj celijakije – Ne postoje nikakvi znanstveni dokazi da je bezglutenska prehrana korisna za djecu bez utvrđene dijagnoze celijakije ili nepodnošljivosti na gluten. Zbog potencijalnog nutritivnog manjka takva prehrana zdravom organizmu može donijeti više štete nego koristi, pogotovo u godinama kada je dijete u razvoju.

Izvori:

Podijeli članak
Cookie

Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!