27.09.2021

Anemija i celijakija

Celijakija kao kronična autoimuna bolest može imati mnoge simptome i posljedice, u koje ulazi i anemija. Ona se može pojaviti kao glavni simptom celijakije, ali i proći nezapaženo kod tretiranja glavne bolesti. Kakva je točno povezanost ove dvije bolesti te kako ih izliječiti, pročitajte u današnjem blogu.

O celijakiji smo već pisali, ali kao uvod u današnju temu reći ćemo sljedeće: celijakija je kronična autoimuna bolest koja je reakcija tijela na unesen protein gluten. Kod te reakcije tijelo napada stanice proteina, ali i stijenku crijeva i crijevne resice. Ukoliko se na vrijeme ne primijeti, sluznica i resice crijeva sve više se uništavaju i gube sposobnost apsorbiranja hranjivih tvari iz hrane.

Anemija ili slabokrvnost rezultat je nedovoljne količine proteina hemoglobina u krvi, a do deficita može doći iz više razloga. Postoji oko 400 detektiranih oblika anemije, ali uz celijakiju se vežu oblici anemije uzrokovani: deficitom ili malapsorpcijom željeza i deficitom ili malapsorpcijom vitamina B12 i folne kiseline (folata).

Hemoglobin pri dolasku u pluća na sebe veže stanice kisika te ih kroz krvotok prenose kroz ostatak tijela, time opskrbljujući stanice kisikom i omogućujući njihovo normalno funkcioniranje. Njega „prenose“ crvene krvne stanice za koje je vezan. Do anemije dolazi zbog poremećaja u proizvodnji hemoglobina ili crvenih krvnih stanica. Također može biti uzrokovana obilnijim krvarenjem (menstruacija, ozljeda…).

Najčešći simptomi anemije proizlaze iz nedostatka kisika u stanicama, a uključuju kratak dah, glavobolju, slabost i umor, slabu koncentraciju, blijedu kožu i gubitak apetita te razdražljivost i depresiju.

Zbog celijakije događa se manjak željeza (koji je ključan za proizvodnju hemoglobina) ili manjak vitamina B12 i folata (koji su ključni za proizvodnju crvenih krvnih stanica i DNK).

DEFICIT ŽELJEZA

Anemija uzrokovana premalom količinom željeza u krvi naziva se sideropenična anemija i najčešći je njen oblik. Željezo je glavna sastavnica hemoglobina, te ukoliko ga nedostaje hemoglobin ne može obavljati svoju funkciju. Do njene pojave dolazi zbog premalog unosa željeza kroz prehranu ili zbog nemogućnosti apsorpcije željeza. Celijakija može igrati ulogu u oba slučaja.

Kod dijagnoze celijakije, potrebno je odmah promijeniti prehranu na bezglutensku, što podrazumijeva izbacivanje nekih namirnica i njihova adekvatna zamjena ukoliko je moguća. Kod ovakve stroge dijete može doći do neuravnotežene prehrane, koja kao posljedicu ima deficit nekih mikronutrijenata. Željezo često ostane zanemareno, a anemija se može skrivati dulje vrijeme i uzrokovati neke zdravstvene poteškoće koje će se povezivati s celijakijom (ili nekim drugim problemom). Kod nagle promjene prehrambenih navika potrebno je učiti i saznati informacije o svim mikronutrijentima koji bi potencijalno mogli pasti u deficit.

Drugi slučaj anemije uzrokovane deficitom željeza u krvi je malapsorpcija. Kod nedijagnosticirane celijakije crijevna sluznica i resice se oštećuju unošenjem glutena u organizam koji ga ne može podnijeti. Što se dulje crijevo oštećuje, to više gubi sposobnost apsorbiranja nutrijenata iz hrane. S obzirom da željezo ima vrlo važnu funkciju u našem tijelu, njegov nedostatak će vrlo brzo rezultirati pojavom simptoma. Organizmu će sve više nedostajati željezo te ovaj oblik anemije može postati opasan, ukoliko se ne izliječi.

Oba oblika sideropenične anemije mogu se izliječiti unošenjem željeza u organizam kroz regulaciju prehrane ili dodatke prehrani. Kod novodijagnosticirane celijakije potrebno je 6–12 mjeseci kako bi se sluznica crijeva potpuno oporavila, a ukoliko uz celijakiju postoji sideropenična anemija potrebno je u tijelo unositi malo veće količine željeza jer se neće sve uneseno moći apsorbirati (naravno uz nadgledanje i savjetovanje s liječnikom).

DEFICIT FOLNE KISELINE I/ILI VITAMINA B12

Megaloblastična anemija uzrokovana je deficitom vitamina B12 i/ili B9 (folna kiselina). Oba vitamina sudjeluju u proizvodnji eritrocita tako što su glavni sudionici u sintezi DNA. Ukoliko jednog od ova dva vitamina nedostaje, dolazi do poremećaja u proizvodnji eritrocita kojih se onda proizvodi premalo te postaju nepravilnog oblika i disfunkcionalni. Tada gube svoju sposobnost prijenosa kisika po tijelu, ili ih nema dovoljno kako bi u potrebnoj količini to obavili. Kod ove anemije vrlo brzo dolazi do simptoma koji su jednaki kao i kod ostalih oblika anemije.

Do deficita može doći radi premalog unosa vitamina ili nemogućnosti njihove apsorpcije (jednako kao i sa željezom). Poveznica sa celijakijom ovdje jednaka je kao i u slučaju željeza: naglom promjenom ishrane može se dogoditi nenamjeran deficit premalim unošenjem ili se vitamini mogu unositi u dovoljnoj količini, ali zbog oštećene sluznice crijeva se ne mogu prenijeti u krvotok.

Liječenje ove vrste anemije podrazumijeva davanje injekcija s vitaminom koji nedostaje ili regulacija prehrane u koju se uvrštavaju veće količine vitamina B12 i/ili folne kiseline.

Anemija može biti tihi pratioc celijakije i proći nezapaženo dulje vremena tj. dok se ne počnu javljati konkretniji i opasniji simptomi. Izliječenje bolesti ovisi o njenom obliku, ali ukoliko je anemija nastala zbog celijakije u većini slučajeva se može izliječiti samo nadomjeskom nutrijenta kojega je u organizmu nedostajalo. Kako bi se spriječile dugotrajne posljedice, kod prvih simptoma celijakije ili anemije potrebno je otići na pregled da bi se ustanovilo što je prouzrokovalo simptome i počelo s liječenjem ukoliko je potrebno.

Izvori:

https://bez-glutena.hr/anemija-i-gluten/

https://hr.approby.com/anemija-je-vrlo-cest-simptom-celijakije/

https://ordinacija.vecernji.hr/zdravi-tanjur/jedi-zdravo/celijakija-oboljeli-u-strahu-od-glutena-ogranicavaju-prehranu-sto-dovodi-do-anemije-i-drugih-bolesti/

https://hr.diphealth.com/581-anemia-and-celiac-disease-563116-15

https://repozitorij.mef.unizg.hr/islandora/object/mef%3A3145/datastream/PDF/view

https://vitamini.hr/blog/vitaminoteka/anemija-tiha-pratnja-bolesti-probavnog-sustava-14279/

https://hr.renatureinc.com/613-what-is-megaloblastic-anemia

https://pharmoval.hr/nedostatak-zeljeza-i-anemija/

http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-za-pacijente/poremecaji-prehrane-i-metabolizma/vitamini-i-minerali/manjak-folne-kiseline-i-vitamina-b12

Podijeli članak
Cookie

Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!