18.08.2021

Znate li koja je razlika između celijakije, alergije i preosjetljivost na gluten?

Iako se pojmovi celijakija, preosjetljivost i alergija na gluten uglavnom koriste sinonimno, zapravo se radi o potpuno različitim problemima.

Celijakija je nasljedna imunološko-posredovana bolest u sklopu koje tijelo stvara antitijela koja “napadaju” njegove molekule. Na taj način dolazi do oštećenja sluznice tankog crijeva, što otežava opću apsorpciju hranjivih tvari. Celijakija se pojavljuje kod genetski sklonih pojedinaca čija prehrana sadrži gluten, ali i kao posljedica infekcija i stresa. Rezultira i smanjenjem lučenja nekih hormona, otežanom probavom važnih nutritivnih sastojaka te razvojem teških i po život opasnih bolesti.

Kod oboljelih od celijakije gluten je prepoznat kao štetan čimbenik te se njegovim unošenjem u organizam potiče niz reakcija koje uzrokuju neželjene upalne procese u tankom crijevu. Oštećenje sluznice tankog crijeva koje dugo traje može rezultirati razvojem vrlo teških i životno ugrožavajućih bolesti, stoga je važno provoditi doživotnu bezglutensku prehranu.

Ne postoje dvije oboljele osobe od celijakije s istim simptomima. Simptomi ovise o dobi bolesnika, trajanju i jačini bolesti, te oštećenju organa. Samo neki od simptoma su dugotrajni proljev, zatvor, mučnina i učestalo povraćanje, gubitak apetita, gubitak tjelesne težine, bolovi i nadutost u trbuhu, žgaravica, čirevi u ustima, glavobolje i umor, trnci u ekstremitetima,..

Ako imate alergiju na gluten, vaš imunološki sustav klasificira određene tvari kao prijetnju tijelu i pokušava ih odbiti. Za alergijsku reakciju odgovorni su proteini žitarica: albumin, globulin, gliadin i glutenin (gluten). Tijelo reagira i na male količine alergene tvari. Alergijske reakcije obično se javljaju u roku od nekoliko minuta nakon kontakta s alergenom tvari.

Najčešće su kožne reakcije i oralni alergijski sindrom (žarenje i oticanje usana, svrbež kože, crvenilo, mučnina, povraćanje…).

Jedini terapijski postupak jest izbjegavanje konzumiranja pšenice i žitarica za koje je primijećeno da izazivaju alergijske reakcije, te proizvoda koji ih sadrže.

Pri preosjetljivosti na gluten vaše tijelo nije u mogućnosti preraditi odnosno apsorbirati određenu hranu, kao rezultat nedostatka određenog enzima. Simptomi se obično ne javljaju odmah nakon jela, već satima ili čak danima nakon konzumacije. Općenito, kada se javljaju tegobe pri konzumacije glutena, a nestaju za vrijeme provođenja bezglutenske dijete, moguće je da je riječ o intoleranciji, ako je dijagnoza celijakije isključena.

Dodatna razlika između intolerancije i celijakije je i u tome što kod intolerancije ne nastaju značajnija oštećenja na tankom crijevu. Male se količine intolerantne tvari često podnose. Osobe koje imaju preosjetljivost na gluten mogu imati tegobe vezane uz probavni sustav u smislu proljeva, grčeva ili boli u trbuhu, nadutosti i slično, uz česte nespecifične simptome kao što su umor, bolovi i oticanje zglobova, promjene raspoloženja, problemi s koncentracijom, promjene na koži, trnci, tremor…

Bakin’ Mix je hrvatski brend bezglutenskih mješavina za kruh, peciva i kolače koje se iznimno jednostavno i brzo pripremaju. Linija Bakin’ Mix proizvoda dostupna je u sedam slatkih i slanih varijanti: bread&pizza, brownies, lava cake, keksi, muffins, cup cakes i kakao torta.

Analizom HZJZ-a potvrđen je kao proizvod koji smiju konzumirati osobe oboljele od celijakije i intolerantni na gluten, ali mogu ga konzumirati i svi drugi. Također, od ožujka 2020. smo sa Bread&Pizza mješavinom na listi lijekova HZJZ-a, tako da sve osobe koje imaju celijakiju mogu na recept u ljekarni zatražiti Bakin’ Mix bezglutensku mješavinu.

Izvori:

https://www.vasezdravlje.com/bolesti-i-stanja/alergija-ili-intolerancija-pitanje-je-sad

https://www.krenizdravo.hr/prehrana/znate-li-koji-su-simptomi-intolerancije-na-hranu

https://bio-strath.com/en/interesting-facts-about-tolerance/

https://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/22699/Celijakija-ili-glutenska-enteropatija.html

https://www.adiva.hr/zdravlje/probava/celijakija-preosjetljivost-i-alergija-na-gluten-kako-ih-razlikovati/

Podijeli članak
Cookie

Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!