24.08.2021

Napravite svoj bezglutenski sladoled!

Kada pod utjecajem trenutnih velikih vrućina poželite slatko (i bezglutensko) osvježenje, možete posegnuti za ohlađenim voćem ili napraviti sami svoj desert. Donosimo vam 3 recepta za ukusne i bezglutenske sladolede kućne izrade.

Donosimo vam 3 recepta za ukusne i bezglutenske sladolede kućne izrade.

Voćno osvježenje

Sastojci (za 2 osobe):

3 veće breskve ili 6-7 marelica

2-3 žlice meda (po ukusu)

1 limun

500 ml slatkog vrhnja bez glutena

Ekstrakt vanilije

Postupak:

Breskve ili marelice odkoštite i ogulite koru pa stavite u blender s medom. Nakon što ste miksanjem dobili jednoličnu smjesu, dodajte iscijeđeni sok od limuna. Zasebno izmiksajte slatko vrhnje s ekstraktom vanilije, te zatim dodajte voćnu smjesu u vrhnje i stavite na par sati u zamrzivač. Ukrasite svježim voćem po želji (borovnice, jagode…) i/ili prelijte medom.

Kremasta banana sa borovnicama

Ovaj brz i ukusan recept ujedno je prava imunitetska bomba. Borovnice se još nazivaju i superhranom zbog visokog udjela antioksidansa, a odličan su izvor vlakana te vitamina C i K. Također, pomažu u snižavanju krvnog tlaka i čuvaju zdravlje srca.

Sastojci (za 2 osobe):

4 zrele banane

1 šalica smrznutih borovnica

1 šalica svježih borovnica

Ekstrakt vanilije (po želji)

Postupak:

Zamrzavanje voća – bananu narežite na kolutiće i stavite u zamrzivać preko noći. Borovnice zamrznite bez usitnjavanja (rezanja), ili kupite već smrznute.

U blender dodajte zamrznute banane i borovnice te miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu (ovaj postupak može malo potrajati, ovisno o jačini blendera). Nakon što se smjesa spojila, dodajte ekstrakt vanilije i miksajte još minutu-dvije. U smjesu ručno umiješajte svježe borovnice kako bi ostale cijele. Poslužite odmah ili, ukoliko volite manje kremast sladoled, ostavite u zamrzivaču preko noći. Ako želite, možete u smjesu staviti štapiće i tako ih zamrznuti preko noći.

Nocciolata s medom

Nocciolata je slatki, kremasti namaz od kakaa i lješnjaka iz ekološkog uzgoja. Njegova kremasta tekstura i okus lješnjaka čine savršen glavni sastojak za domaći sladoled od čokolade. Ovaj proizvod be sadrži gluten, stoga se odlično uklapa u današnji recept.

Sastojci (za 2 osobe):

1 žlica meda

2-3 žlice Nocciolata namaza (po ukusu)

500 ml slatkog vrhnja

4 bjelanjka

Postupak:

Slatko vrhnje mikserom istucite u šlag i odložite u hladnjak dok pripremate ostale sastojke. U manjem loncu na laganoj vatri zagrijavajte med i Nocciolatu do vrenja, kuhajte 1 minutu i maknite s vatre. Bjelanjke miksajte dok ne dobiju bijelu, neprozirnu boju te tada počnite polako dodavati otopljeni med uz konstantno miješanje.

Miješajte smjesu dok se sve ne sjedini i ne ohladi (cca 5 min miješanja). Nakon što se smjesa ohladila, kuhačom polako dodavajte tu smjesu u šlag i miješajte dok se dvije smjese ne stope. Ukoliko želite, možete dodati izmrvljene lješnjake ili kockice tamne čokolade. Spremite svoj sladoled u zamrzivač preko noći kako bi se stisnuo.

U slast!

Izvori:

https://gastro.24sata.hr/recepti/7-jednostavnih-sladoleda-koje-mozete-napraviti-sami-724

https://www.coolinarika.com/recept/sladoledi-bez-glutena-7cb59fdc-6392-11eb-82bf-0242ac120030

https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/uzivanje-bez-griznje-savjesti-sladoled-od-samo-dva-sastojka-gotov-u-pet-minuta—570321.html

https://ordinacija.vecernji.hr/zdravi-tanjur/skuhaj-ovo/4-ukusna-recepta-za-sladoled-s-bananom/

https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/sladoled-od-cokolade-koji-mozete-napraviti-bez-aparata—344589.html

Podijeli članak
Cookie

Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!