28.07.2021

Simptomi celijakije kod djece

Celijakija je genetska bolest od koje će patiti pojedinci koji imaju genetsku predispoziciju za ovu bolest. Najčešće se otkriva kod mlađe djece kada razviju simptome, ali može se aktivirati i u kasnijoj životnoj dobi ili bez simptoma. Saznajte koje oblike celijakije poznajemo i koji su prvi simptomi kod djece zbog kojih se može posumnjati na ovu bolest.

Saznajte koje vrste celijakije poznajemo i koji su prvi simptomi kod djece zbog kojih se može posumnjati na ovu bolest.

Već smo pisali o celijakiji ili glutenskoj enteropatiji, a u ovom blogu dotaknuti ćemo se teme vrsta i simptoma ove autoimune bolesti kod djece.

Celijakija se može razviti u bilo kojem razdoblju života. Neki pojedici koji imaju genetsku predispoziciju razviti će neugodne simptome kod konzumacije hrane koja sadrži ovaj protein, ali također postoji mogućnost da je bolest aktivna bez pojave simptoma. Kod odraslih ona se najčešće pojavi u kombinaciji s nekom drugom bolešću koja kao popratnu pojavu ima aktivaciju gena za celijakiju (npr. dijabetes tipa I ili II).

Uzevši u obzir da se s tom predispozicijom osoba rodi, većina se slučajeva celijakije otkriva kod mlađe djece u dobi do 2 godine, kada se počinju hraniti regularnim namirnicama poput kruha i žitarica. Celijakija djeluje na tanko crijevo tako da oštećuje njegovu sluznicu te ono sve više gubi sposobnost apsorpcije hranjivih tvari. Iz tog razloga su simptomi najčešće povezani s probavnim traktom, a kasnije i s imunitetom zbog malapsorpcije hranjivih tvari. Postoje 3 poznata oblika bolesti:

Klasična celijakija

U ovom slučaju govorimo o celijakiji kod koje će se razviti simptomi malapsorpcije i oni direktno povezani s probavnim sustavom. Kod djece su ti simptomi izraženiji zbog njihove osjetljivosti. Kako se djeca rastu, potrebne su im hranjive tvari kako bi se razvili.

Celijakija otežava i dugoročno onemogućuje apsorbciju hranjivih tvari, stoga će se kod djece razviti specifični simptomi:

– kronična dijareja ili zatvor

– povraćanje

– napuhanost trbuha

– sporo dobivanje na težini

– bolovi u trbuhu i nadutost

Kako bi se izbjegle trajne posljedice, kod prve pojave simptoma potrebno je posjetiti liječnika kako bi se bolest dijagnosticirala i prehrana prilagodila.

Neklasična celijakija

Ovaj oblik celijakije izaziva pojavu simptoma, ali pomalo atipičnih i drugačijih od onih koji se pojave kod klasične celijakije.

Simptomi mogu biti slični kao u klasičnom obliku (povraćanje, zatvor…), ali tada kod neklasične celijakije neće doći do malapsorpcije povezane s ovim simptomima. Također, važno je naglasiti kako će djeca češće razviti klasičan oblik bolesti, iako mogućnost razvitka neklasičnog nije isključiva.

Neki od simptoma neklasične celijakije koji se ne pojavljuju kod klasične su:

– kronični umor

– diskoloracija zubi

– pojava osipa

– razdražljivost

– odgođen pubertet

– nizak rast ili sporo napredovanje u rastu

– manjak apetita

– česti lomovi kostiju (kosti su lomljive zbog nedostatka hranjivih tvari)

– anemija (slabokrvnost)

Tiha celijakija (asimptomatska celijakija)

Kod ovog oblika bolesti, do simptoma ne dolazi te ju je samim time teže dijagnosticirati, a istraživanja su pokazala kako više od 50% ljudi s celijakijom pati upravo od ovog oblika.

Najčešće djeca čiji neki član uže obitelji ima celijakiju, neće razviti simptome. Tiha celijakija je posebno opasna zbog toga što, iako nema simptoma, tanko se crijevo svejedno oštećuje. Apsorpcija hranjivih tvari je otežana te ukoliko se bolest ne dijagnosticira i ne liječi, stoga može imati dugoročne posljedice na djetetovo zdravlje.

Kada organizmu nedostaju hranjive tvari, on slabi i teže obavlja svoju funkciju. Kada bolest nije opažena i ne liječi se, dugoročno se povećava rizik od razvitka nekih malignih bolesti, osteoporoze ili autoimunih bolesti koje se povezuju s celijakijom (bolesti štitnjače, dijabetes tipa I i II…). Uz poznatu obiteljsku anamnezu, ukoliko postoji neki bliži član obitelji s celijakijom, svakako je preporučljivo posjetiti liječnika i zatražiti profesionalno mišljenje ili testiranje koje će pokazati ima li razloga za sumnju na celijakiju.

Pozitivno je što se djeca zbog svoje osjetljivosti i prilagodljivosti brže oporavljaju nego odrasli. U periodu od najviše godinu dana simptomi će se povući, dok je oporavak sluznice taknog crijeva individualan i ovisi o tome koliko je dugo bolest bila neliječena. Bezglutenska prehrana je također vrlo uznapredovala kada uspoređujemo tržište danas i prije 10 godina. Gotovo sve namirnice postoje u bezglutenskoj verziji, od kruha pa do kolača i slatkiša. Ukoliko je Vašem djetetu dijagnosticirana celijakija, uz velik izbor bezglutenskih namirnica ono će se moći brzo priviknuti na novi režim prehrane i kvaliteta života neće biti smanjena, već povećana.

Bakin’ Mix je hrvatski brend bezglutenskih mješavina za kruh, peciva i kolače koje se iznimno jednostavno i brzo pripremaju.

Od ožujka 2020. smo sa Bakin’ Mix Bread&Pizza mješavinom na listi lijekova HZJZ-a. Prema svim analizama koje smo proveli pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, svi Bakin’ Mix proizvodi sadrže količinu glutena manju od 3 mg / kg, što znači da su sigurni za konzumaciju osobama oboljelim od celijakije i intolerantnima na gluten, ali mogu ga konzumirati i svi drugi.

Oboljeli od celijakije mogu zatražiti na recept Bakin’ Mix u svojoj ljekarni – i to sa trenutno najmanjom doplatom u Europi! Nadoplata za pacijente koji boluju od celijakije iznosi 0,84kn za 1kg. ATK šifra za narudžbu je V06DX02370.

Ukoliko želite, na zahtjev vam možemo dostaviti na uvid provedene analize proizvoda na sadržaj glutena. Zahtjev nam pošaljite na mail: info@a-1.hr

Izvori:

https://www.adiva.hr/adiva-ljekarne/adiva-plus-sadrzaj/djecje-zdravlje-celijakija-u-djece-simptomi-dijagnoza-lijecenje/

http://coolklub.com/celijakija-2-kako-prepoznati-preosjetljivost-na-gluten-u-djece/https://celivita.hr/o-celijakiji/celijakija/

https://www.beyondceliac.org/celiac-disease/symptoms/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5934602/

http://pubs.sciepub.com/ijcd/2/3/8/index.html

Podijeli članak
Cookie

Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!