05.07.2021

Bezglutenska prehrana ljeti

Problem zvan gluten

Gluten je protein i vezivna komponenta većine brašna koji se originalno nalazi u žitaricama. Kako je prehrambena industrija napredovala, tako se gluten počeo izolirati i koristiti u nekim namirnicama koje čak ne sadrže brašno ili žitarice kao glavnu komponentu. Iako nam se možda čini kako je on svugdje prisutan i u početcima bezglutenske prehrane pronalazak alternativa može biti problematičan, zaista postoji veliki opus namirnica koje su i dalje sigurne za upotrebu.

Ljetno obilje

Proljeće nam donosi procvat cvijeća i raspoloženja, a ljeto pojačava pozitivan utjecaj lijepog vremena i pruža nam širok izbor sezonskog voća i povrća. Ako želite isprobati nov način prehrane, pogotovo ako se upoznajete s bezglutenskim namirnicama, ljeto je prava sezona za takav eksperiment. Velik je broj namirnica koje služe kao „zamjena” tjesteninama, kruhu i kolačima, a koje su same po sebi vrlo zdrave i ukusne. Također, najbolje upoznajemo namirnice ako isprobavamo nove kombinacije, a najukusniji i najzdraviji način za to jest korištenje svježeg voća i povrća s npr. pseudo žitaricama kao bazom.

Kupujte sezonsko

Vrlo je važno odakle stižu namirnice kojima se opskrbljujete stoga savjetujemo da pokušavate čim češće kupovati sezonsko i na tržnici, gdje je najvjerojatnije da ćete pronaći domaće voće i povrće. Sastavili smo vam mali popis ovosezonskih bezglutenskih namirnica koji bi mogao poslužiti kao vodič u kupovini:

Sigurni smo da kada se spomene ljeto, većini nas će pasti na pamet ukusna, hladna lubenica koja okrepljuje i podiže raspoloženje. Ona je svakako najpopularnija ljetna namirnica, iako spada pod povrće, ali svojim slatkim okusom neodoljivo podsjeća na voćku. Uz nju, nemojmo zanemariti sljedeće namirnice: breskve, dinja, nektarine, jabuke, trešnje, višnje, jagode, marelice, smokve…

Ovo voće najbolje se može iskoristiti u voćnoj salati s dodatkom npr. izmrvljenih lješnjaka (koji su također bezglutenski). Također, ako tražite osvježenje, jedan bogati i ohlađeni voćni smoothie postići će željeni efekt. Kako napraviti ljetni smoothie saznajte ovdje.

Ovi lagani i jednostavni voćni obroci igraju važnu ulogu, zato što povišena temperatura i pojačano znojenje umaraju naš organizam te mu ugljikohidrati i tekućina iz ovih voćki pomažu obnoviti energiju.

Podijeli članak
Cookie

Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!