30.03.2021

Što kada nastupi celijakija?

Ako vam je dijagnosticirana celijakija, možda vam se prelazak na bezglutensku prehranu čini nemogućom misijom – ali ne mora biti tako! Donosimo pet savjeta kako kvalitetno živjeti sa celijakijom, a nakon nekog vremena shvatit ćete da to i nije toliki problem.   

1. Prihvatite celijakiju.

Kao i kod svih promjena u životu, jednostavno se morate naviknuti na nešto novo. Držite se uputa liječnika, pazite na hranu koju unosite i ne bi trebalo biti nikakvih problema. 

2. Napravite listu dozvoljenih namirnica.

Iznenadit ćete se koliko je duga i što sve smijete jesti.  Isprintajte si listu i stavite na vidljivo mjesto, te prilikom  svake kupovine ili planiranja obroka, bacite oko na listu i vrlo brzo ćete dobiti ideju što danas kuhati. 

3. Pazite na kontaminaciju i skriveni gluten.

Kupite svoju dasku za rezanje, svoje kuhače, cijedila i sve ostalo posuđe kako prilikom pripreme ne bi došlo do kontaminacije. Kad kupujete hranu, čitajte deklaracije i pazite što konzumirate. 

4. Planirajte obroke.

Vrlo je bitno stvoriti naviku planiranja kuhanja obroka. Jednom kada doživite da cijeli dan ništa niste jeli jer opcija kupovine u pekari ne postoji, sigurno ćete si idući put ponijeti obrok koji ste sami pripremili. 

5. Niste sami. 

Uključite se u udruge za celijakiju koje će vam pružiti pomoć,  pratite tjedne recepte na Bakin’ Mix facebook stranici. Facebook grupe za celijakiju također su pune korisnih savjeta i naravno javite nam se imate li bilo kakvih pitanja, rado ćemo vam pomoći! 

Izvor:

https://www.a-1.hr/hr/celijakija__sto_sad/173/8

Podijeli članak
Cookie

Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!