20.05.2020

Kako smo obilježili mjesec celijakije?

Svibanj je mjesec svjesnosti o celijakiji, a mi smo se ovoga puta odlučili posvetiti isključivo ovoj bolesti i cijeli mjesec obilježiti prehranom bez glutena – organizirali smo Facebook live event „Ispeci pa baki reci” u suradnji sa studenticama 4. godine marketinga Ekonomskog fakulteta u Rijeci. Tako su Marijana Bogdanović, Ana Krunić, Ella Antić, Monika Mrvoš, Ana Maria Franulović i Maja Želežić uzele kuhinjski pribor i odlučile pokazati kako je priprema Bakin’ mix proizvoda zaista brza i jednostavna. U svega 40 minuta trajanja eventa, uspjele su ispeći čak četiri proizvoda – muffine, lava cake, cupcakes i brownies. Čokoladne lava cake i brownies obogatile su preljevom od čokolade i kreirale tako vlastite slastice, za sve ljubitelje pravog čokoladnog okusa. Uz izradu Bakin’ mix proizvoda, ugostili smo i nutricionisticu Petru Vlak te predsjednicu udruge CeliVita, gospođu Amaliju Jurjević Delišimunović koje su našem eventu o bezglutenskoj ishrani, celijakiji i kako živjeti s takvom bolesti doprinijele svojim iskustvom i znanjem. 

Što je celijakija i kako je prepoznati? 

Naša gošća eventa Amalija Jurjević Delišimunović pojasnila je pojam celijakije, simptome iste i način liječenja. Celijakija je kronična upalna, doživotna, autoimuna bolest tankog crijeva koja nastaje kao posljedica imunološkog odgovora na gluten – protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i zobi (avenin). Od ove neizlječive bolesti prema dostupnim podacima boluje 1% stanovništva – ali stvarni postotak je daleko veći. Uslijed nedovoljnih pretraga većina uopće nema postavljenu dijagnozu, ili ima krivu dijagnozu, te se stoga ne ubraja u službeni postotak oboljelih.  Najčešći simptomi su kronični proljev, slab tjelesni razvoj djece, niži rast, anemija, povraćanje, bolovi u trbuhu ili napuhnuti trbuh, kronična opstipacija, kronični umor, ponavljajući aftozni stomatitis, herpetiformni i dermatitis. Obzirom na broj simptoma, ovu bolest često nazivaju „Bolest s tisuću lica.” 

Jedini lijek ovog problema je doživotna bezglutenska prehrana tako da prilikom odabira namirnica pažnju valja obratiti i na skrivene izvore glutena koji se nalaze u mnogim industrijski prerađenoj hrani, lijekovima i oralnim higijenskim proizvodima. Preporuča se da se prehrana osoba oboljelih od celijakije temelji na namirnicama koje prirodno ne sadrže gluten i na zamjenskim bezglutenskim proizvodima u umjerenim količinama. Osnovu prehrane trebalo bi činiti povrće i voće, meso, jaja, riba, zdrave masnoće, mliječni proizvodi (ako se podnose zbog moguće intolerancije na laktozu), orašasti plodovi, sjemenke te cjelovite bezglutenske žitarice i pseudo žitarice poput prosa, heljde, quinoe, amaranta i riže.

Celijakija je bolest koja je mnogima još nepoznanica, tek proteklih desetak godina počelo se intenzivnije o istoj govoriti, kada je naglo porasla potrošnja pekarskih proizvoda koji uglavnom sadrže gluten. Kod mnogih osoba užurbani način života i brza hrana ima za posljedicu intoleranciju na gluten, ali i celijakiju, kod koje je i konzumacija kontaminiranih proizvoda glutenom nepogodna za oboljelog.

Što je gluten? 

Gluten je prirodni protein koji možemo pronaći u žitaricama kao što su pšenica, raž, ječam i zob. Nutritivne vrijednosti glutena za naš organizam su neznačajne, jer je jedina uloga glutena povezati sastojke – gluten u kombinaciji s vodom tijesto čini ljepljivom masom. Zaslužan je i za elastičnost tijesta te povezivanje svih sastojaka u jednu cjelinu. Žitarice koje prirodno sadrže gluten su pšenica, raž, ječam i zob, stoga ih je važno izbjegavati, kao  i sve njihove proizvode. Upravo zbog toga mnogi se pitaju mogu li uopće jesti kruh? Ako da, koji kruh? 

Nova linija proizvoda bez glutena, razvijena u Hrvatskoj krije se pod nazivom Bakin’ mix. Od pripreme ukusnih slastica pa sve do kruha, pizze i peciva, oboljelima daje pregršt izbora. Cijeli asortiman Bakin’ mix proizvoda možete pronaći u A1 – all natural web shopu. Bakin’ mix proizvodi bez glutena izrađeni su u suradnji s domaćim stručnjacima i nutricionistima, a posebno smo ponosni što se Bakin’ Mix Kruh&Pizza od 1kg našao na listi lijekova te je dostupan u ljekarnama diljem Hrvatske.

Što kaže struka?

Imali smo iznimnu čast da u našem eventu sudjeluje nutriocionistica Petra Vlak, koja je sa stručnog aspekta pojasnila pojam glutena i njegovog utjecaja na organizam. Tako smo doznali mnoštvo korisnih informacija i za one koji nemaju celijakiju. Objasnila nam je da se pri proizvodnji bezglutenskih proizvoda najčešće koriste različite mješavine brašna bezglutenskih žitarica kako bi se dobila tekstura što sličnija „običnom” kruhu. Gluten je odgovoran za reološka svojstva kruha, a kako ga u bezglutenskim brašnima nema, važno ga je adekvatno zamijeniti. Najbolja svojstva pokazalo je rižino, kukuruzno i sojino brašno, a u posljednje vrijeme sve više se koriste i brašno tapioke, leće i heljde. Razvoj prehrambene industrije omogućio je gotovo nezamjetne razlike u teksturi bezglutenskih proizvoda u odnosu na njihove glutenske inačice. S nutritivnog aspekta, kvalitetnije su bezglutenske mješavine za pripremu različitih proizvoda koje sadrže brašna cjelovitih bezglutenskih žitarica te su obogaćene prehrambenim vlaknima.  

Ostvarenje ciljeva!  

No ono što smo u konačnici pokazali na ovom Facebook događaju „Ispeci pa baki reci” jest da hrana bez glutena ne mora biti ni skupa, ni teška za pripremu. Uspjeli smo postići upravo ono što nam je i bio cilj – ukazati na ozbiljnost celijakije, ali i jednostavnost pripreme Bakin’ mix proizvoda. Osim toga, naš trud i društveno odgovorni doprinos prepoznali su i mediji, ali i televizija. Pogledajte gostovanje u emisiji ‘Učionica’ na Kanalu Ri na linku.

Izuzetno nam je drago što smo i ove godine imali priliku surađivati sa studentima Ekonomskog fakulteta. Osim njihovog praktičnog iskustva u organizaciji i provođenju cijelog projekta gdje su mogli puno toga naučiti, odličnom nam se činila ideja da to povežemo sa širenjem svjesnosti o celijakiji na kojoj kontinuirano treba raditi. Imali smo sreće što je tim studentica bio vrlo kvalitetan i predan ovom projektu. Savršeno su odradile ovaj ujedno društveno odgovoran zadatak. Suradnja je temelj uspjeha naših bezglutenskih proizvoda – suradnja s korisnicima, suradnja s onima koji će možda jednog dana na tome raditi, kao ovoga puta studentice Ekonomskog fakulteta, i  suradnja s domaćim stručnjacima – nutricionistima.   Ukoliko želite, cijeli event možete pogledati na našem Youtube kanalu.

Izvor:

https://www.a-1.hr/hr/kako_smo_obiljezili_mjesec_celijakije/129/8

Podijeli članak
Cookie

Ne dopusti da ti prođe baka s kolačima!